Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία

Τα θέματα που μας προβληματίζουν μπορεί να είναι συνηθισμένα. Μπορεί να είναι ασήμαντα για άλλους. Μπορεί να τα κρατάμε μέσα μας ή να τα συζητάμε με φίλους ξανά και ξανά · να ξέρουμε τις αιτίες και να είμαστε αρκετά έξυπνοι για να τα ερμηνεύσουμε.

Κάποιες φορές όμως, τα βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βρούμε τρόπους να ανταπεξέλθουμε. Όμως στην πορεία του χρόνου παρατηρούμε πως μάλλον πραγματοποιούμε κύκλους γύρω από αυτά.

Αυτό συμβαίνει γιατί αυτούς τους τρόπους τους έχουμε από πολύ παλιά. Έτσι, μας είναι δύσκολο να τους δούμε αντικειμενικά ή και να δοκιμάσουμε νέους. Άλλωστε όπως λέει ο Einstein “Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, όταν σκεφτόμαστε όπως και όταν τα δημιουργήσαμε».

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι ότι, μέσα στη δίνη των προβλημάτων, πολλές φορές χάνουμε την επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό, με το ποιοι πραγματικά είμαστε. Αποσυνδεόμαστε από τα συναισθήματά μας, το σώμα μας, ξεχνάμε τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας. Στεναχωριόμαστε, δυσκολευόμαστε να «ζούμε τη στιγμή» και να απολαμβάνουμε. Χάνουμε την ισορροπία μας με λίγα λόγια. Έτσι, οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή μας, δικαιολογημένα, μπορεί να φανεί βουνό.

Όμως, κάθε άνθρωπος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα ή που βιώνει τις καταστάσεις, ανεξαρτήτως της ηλικίας του ή της διάρκειας του ψυχολογικού προβλήματος.

Στη θεραπεία το άτομο βρίσκει το χώρο και το χρόνο να σταθεί πρώτα στον εαυτό του, να βρει την ισορροπία του και να ανακτήσει την πραγματική του δύναμη. Ανακαλύπτει τι τον δυσκολεύει στη ζωή του και τι μπορεί να τον στηρίξει. Χτίζει ένα έδαφος να πατήσει.

Η αλλαγή μπορεί να συμβεί, όχι όμως με τρόπο μαγικό. Δεν αρκεί να πούμε στον εαυτό μας «από αύριο θα σταματήσω να είμαι έτσι» ή «από αύριο θα γίνω άλλος άνθρωπος». Δεν γίνεται. Το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε δε δημιουργήθηκε σε μία μέρα, αλλά μέσα σε χρόνια ολόκληρα. Παγιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και συνδέθηκε με συγκεκριμένες πεποιθήσεις, αντιλήψεις, αξίες, εμπειρίες και προσδοκίες. Χρειάζεται να το δούμε σε βάθος και από όλες του τις πλευρές ώστε να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας για την αλλαγή. Φανταστείτε τον ψυχοθεραπευτή σαν έναν προπονητή που καθοδηγεί, ενθαρρύνει, στηρίζει και συμβουλεύει έναν αθλητή. Ο αθλητής είναι αυτός που αγωνίζεται, και επομένως αυτός που έχει τη δύναμη να επιλέγει και να κερδίζει. Ο προπονητής από την άλλη τον παρακινεί και τον προτρέπει να μην χάνει το κίνητρό του όταν κουράζεται ή απογοητεύεται. Δεν πρόκειται λοιπόν για γιατρό που θα κάνει τα μαγικά του και θα δώσει το μαγικό χάπι, αλλά για έναν καλό σύμμαχο στον αγώνα σας για αλλαγή.

Η ψυχοθεραπεία δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που είναι ψυχικά ασθενείς, αλλά σε οποιονδήποτε τον ενδιαφέρει να κάνει μία εσωτερική αναζήτηση.
Πρόκειται για μία ενδοσκοπική διαδικασία, ώστε να καταλάβει κάποιος από περισσότερες οπτικές γωνίες τον κόσμο, τον εαυτό του και την ίδια του τη ζωή.

Προσωπικά, πιστεύω ότι στη ζωή μας όλοι σηκώνουμε βάρη και ότι η θεραπεία είναι ένας τρόπος να κάνουμε κάτι και για μας: να φροντίσουμε τον εαυτό μας.